Zanimljivosti

O ratluku

Jedan od najvećih turskih gurmanluka koji je dobro prihvaćen na ovim prostorima jeste ratluk. Ratluk ili rahat-lokum je vrst slatkog dezerta pihtijaste mase od pirinčanog brašna ili skrobnog brašna sa dodatkom šećera u prahu. Svoje ime je dobio od adaptacije sintagme arapskih reči rahat al-holkum što u prevodu znači zadovoljstvo za grlo. To je omiljena poslastica u arapskim zemljama, a prihvaćena je i kod nas,  u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. 

ratluk

ratluk

ratluk izlog

ratluk izlog

Za dobijanje posebnih vrsta ratluka dodaju se: pavlaka, razni sokovi, sirup od ružinog cveta, preliv od čokolade, sok od limuna, komadići badema, komadići oraha, sušena narandža... Novo doba donelo je  i nove tehnologije za pravljenje ovog delikatesa, ali sa modernizacijom društva došlo je do gašenja tradicije. Naime, prema istraživanjima crna kafa i ratluk više nisu rituali svake kuće. U poslednjih nekoliko godina drastično je porasla zainteresovanost za crni čaj, tako da će naši istočni susedi svoga gosta poslužiti ubojito jakim crnim čajem, gustim kao sirup, pre nego turskom kafom.